Viols le Fort (4 km)
• Bakkerij
• Beenhouwerij
• Kruidenierszaak en krantenwinkel
• Dokter
• Bar
• Restaurant pizzeria
Saint-Martin-de-Londres (+/- 15 km)
Saint-Martin-de-Londres is een dorp dat de charme van zijn ingesloten straatjes en zijn mooie romaanse kerk heeft bewaard. Het is heerlijk wandelen in deze gangen. Op het dorpsplein kunt u in de schaduw van de honderdjarige plantanen genieten van deze buitengewoon rustige plek.
Een absolute aanrader is de romaanse kerk in Saint-Martin-de-Londres en het panorama vanaf de Pic St-Loup.
• Apotheek
• Bar/restaurant
• Bakkerij
• Beenhouwerij
• Kruidenierszaak
• Bank
In de omgeving van St-Martin-de-Londres :
« Village préhistorique de Cambous »
Op de vindplaats van Cambous, die in 1967 werd ontdekt, werd actief gegraven en zijn heelwat resten blootgesteld van stenen woningen uit 2800-2300 v. Chr.: vier woongroepen met elk acht tot tien aparte maar aangrenzende bouwsels met 2,5 m dikke muren van stapelstenen.
– Wegwijzer: 5 km in zuidwestelijke richting via de D 32
– Hobbelige stenen toegangsweg
– Auto achterlaten op het parkeerterrein van Cambous en naar prehistorische dorp lopen.
– Duur: Rondleiding ongeveer 1 uur
– Prijs: > € 2,50
Saint-Guilhem-le-Désert
Dit dorp in een prachtige oase rond een oude abdij en ligt aan de ingang van de woeste gorges, bij de samenloop van de Verdus en de Hérault. Zowel onder een bont bladerdek in de herfst, als onder de kale bomen in de winter blijft Saint-Guilhem-le-Désert de bezoekers verrassen.
Het dorp
Door St-Guilhem lopen kronkelige straatjes die uitkomen op de Place de la Liberté, waar zich het portaal van de abdijkerk bevindt. Er is een aantal fraaie gevels uit de middeleeuwen te zien met tweelichtvensters en vensters met spitsbogen. Aan de west- en noordkant van het plein liggen de Rue du Bout-du-Monde en de Rue font-du-Portal, waar ook een aantal fraaie paden te bewonderen zijn.
Abdijkerk
De ingang van de abdijkerk ligt aan een pleintje met een prachtige plantaan. Boven het grote portaal met booglijsten verrijst een 15de-eeuwse klokkentoren. De zuiltjes van de kantelaven en ingelegde medaillons zijn Galo-Romeinse overblijfselen.
– Wegwijzer: Het dorpje is te voet te verkennen; er zijn parkeerterreinen (niet gratis) aan de ingang van het dorp.
– Planning: In het hoogseizoen kan het drukbezochte dorp het best ’s ochtends worden bekeken.
– Duur: Ongeveer 1 uur
In de omgeving van St-Guilhem :
« Kanoën en waterpret »
In de omgeving van St-Guilhem zijn er tal van kanoverhuurders.
Er zijn verschillende parcours:
– La grande descente: 12 km, duur: 3 à 4 uur
– La petite descente: 3km, duur: 45 min. à 1 uur
« Grotte de Clamouse »
De Grotte de Clamouse werd in 1945 ontdekt, toen tijdens een periode van uitzonderlijke droogte de ondergrondse rivier van de bron van de Clamouse kon worden overgestoken. Deze grot kenmerkt zich door de overvloed aan fijne kristallisaties van aragoniet en calciet.
Na een videopresentatie over de geologische geschiedenis van de grot loopt het parcours langs de oude rivierbedding, die bij hoogwater nog onderloopt. Dit gedeelte van de grot is sterk aangetast en heeft grillige vormen, waardoor een spookachtig decor ontstaat, het resultaat van corrosie. Behalve de klassieke afzettingen, stalagmieten, stalactieten, zuilen, schijven en draperieën van calciumcarbonaat, die soms worden gekleurd door oxidatie van metaaldeeltjes, zijn er twee aquaria met waterdieren die in holen leven.
De verbeelding van de bezoekers wordt op gang gehoplen door de uitleg van de gids, of ietwat spectaculairder, een klank-en-lichtspel.
– Wegwijzer: Een tweetal km van St-Guilhem
– Grote parkeerterreinen
– Temperatuur: 17 °C (neem trui mee!)
– Duur: Rondleiding: ongeveer 1 uur
– Prijs: € 9
« Pont du Diable »
Deze brug (11de eeuw) is kennelijk niet onder de indruk van de duivelse Hérault en loopt onverstoorbaar over de stroom. Wat lager ligt een aangenaam keienstrand met een ruime parking.
• Bar/restaurant
« St-Jean-de-Fos »
Dit dorp ligt bij de uitgang van de Gorges de l’Hérault en is ontstaan in de 11de eeuw. De huizen zijn in concentrische cirkels gebouwd en worden beschut door vestingmuren. Het dorp heeft veel te danken aan het aardewerk en was welvarend van de 14de tot het midden van de 19de eeuw. Daarna volgde een moeilijke periode, maar dat is sinds enkele jaren verleden tijd dankzij het toerisme en de terugkeer van de pottenbakkers, wijnbouwers en de olijvenkwekers.
• Bar
• Restaurant
• Kruidenierszaak
Aniane
In dit rustige wijndorpje is niets overgebleven van de welvarende abdij die in de 8ste eeuw door de H. Benedictus werd gesticht. Al slenterend door de straatjes komt u langs de Église St-Jean-Baptiste-des-Pénitents, een kerk in uiteenlopende stijlen waar wisselende tentoonstellingen worden gehouden, de Église St-Sauveur met de statige voorgevel (17de eeuw) en het 18de eeuwse stadhuis met zijn geronde hoekramen.
• Bar
• Restaurant
• Lokale winkeltjes
MICHELIN De Groene Gids ***, Languedoc-Rousillon, jaar van uitgave 2007, uitgeverij Lanno, Tielt.